La llei de la nacionalitat catalana i la doble nacionalitat (article d’Albert Pont)

Estava preparant un article sobre la doble nacionalitat i la compatibilitat o no entre la nacionalitat espanyola i la catalana en cas de secessió (ja el publicaré més endavant), quan m’assabento que ahir dia 31 d’agost es publicava un article d’Albert Pont (a qui vaig criticar durament pel seu llibre Delenda Est Hispania, que continuo tenint sota el monitor) amb el títol La Llei de la nacionalitat catalana, que podem llegir al diari ARA o aquí en PDF, al Cercle Català de Negocis.

Ja havia sentit algun altre dia a Pont parlar del tema, de manera força encertada, i l’article així ho confirma. M’interessa destacar que Pont explica clarament que una doble nacionalitat automàtica -com s’entesten a defensar molts secessionistes- faria inviable el reconeixement d’una Catalunya independent. Crec que és indiferent, ara, explicar en quins punts discrepo amb l’autor de l’article, ja que considero que es tracta més aviat de qüestions de solució a un mateix problema (allò de que pot haver-hi vàries respostes vàlides) o qüestions de fons que tampoc cal comentar, com les conseqüències concretes per a aquells que optessin per la nacionalitat espanyola, que Pont considera innòcues i jo no ho veig tan clar.

Allò que resulta més revelador és que per fi puc llegir un article, des de l’òptica favorable a la separació, que explica sense amagar-se que es tractaria d’una qüestió a observar des de la lògica de la Successió d’Estats, com ja defensava en l’article més llegit del bloc, relatiu al mite de la doble nacionalitat. I que la doble nacionalitat en absolut seria tan automàtica com alguns volen fer creure.

Us convido a llegir l’article i, especialment, si pensàveu que la nacionalitat espanyola estava «assegurada», comenceu a fer-me més cas.

EDITO per afegir: Em sorprèn, malgrat es podia esperar, que l’article de Pont hagi generat pocs comentaris, a més força desencertats, i pocs RT’s a Twitter. La meva interpretació és que, malgrat l’article és entenedor i didàctic, bona part dels lectors no l’han entès (la qual cosa significa que no és veritat que s’hagi explicat bé les conseqüències de la independència) i, per l’altra, que llegir opinions contràries a la doble nacionalitat automàtica no agrada gens, de manera que no se’n fa difusió. Vostès mateixos.