Una raó més per no votar

Ara mateix, quan començo a escriure aquesta nova entrada, són les 00:36 del dia 21 de setembre de 2014. Porto gairebé 30 hores esperant per veure una edició especial del DOGC publicant la Llei de Consultes i el Decret de convocatòria per la consulta del 9-N. Res. Miro amb molta freqüència la pàgina del DOGC i estic pendent de les portades dels diaris i del Twitter, per tal d’assabentar-me el més aviat possible del que pugui passar. Res.

O sigui, que a falta de només quaranta-nou dies pel dia 9 de novembre (aquest inclòs) encara no s’ha convocat la consulta. Jo, si fos independentista, estaria força empipat, perquè no entendria el motiu de que encara no s’hagi produït la publicació de la Llei ni s’hagi convocat la consulta. Com que no sóc independentista, el que penso és que allò de que el moviment secessionista és bottom-up  (terme molt cool, malgrat és més entenedor dir que parteix de la societat cap als dirigents, que s’hi veuen arrosegats) és mentida. Si fos veritat això del bottom-up, hi hauria mobilitzacions exigint la convocatòria. Doncs no n’hi ha: ni al carrer, ni als mitjans de comunicació i ni tan sols al Twitter, mitjà d’agitació per excel·lència.

En realitat, tot indica que aquesta manca de publicació i convocatòria es deu a algun tipus d’estratègia que no tinc cap gana d’analitzar ni pensar (que si el President Rajoy viatja a la Xina i es vol aprofitar aquest buit, o qualsevol altra fotesa), perquè el que vull destacar és la manca de convocatòria i com tot el sector separatista està ben callat, malgrat el «mandat popular» (Marta Rovira dixit), que evidentment no s’està complint.

Però afegim-hi un altre argument, una raó per no votar, i és la baixa qualitat democràtica que s’està demostrant amb la demora. Justament, aquesta baixa qualitat és una atribució freqüent a la democràcia a Espanya com un dels arguments que inspiren la secessió. Aquesta adjectivació també és predicable del referèndum secessionista que es diu voler convocar. M’explico.

L’article 10 de la Llei diu que la consulta s’ha de celebrar entre els 30 i els 60 dies següents a comptar de l’endemà de la publicació de la convocatòria. De moment, aquest termini, en teoria, es compleix, ja que falten 49 dies per arribar al dia 9 de novembre, i, per tant, manquen 48 dies (com a màxim) a comptar de l’endemà del dia que es publiqui el Decret. Ara bé, aquesta circumstància comporta una crítica que acredita la baixa qualitat democràtica que abans deia (i això, sense entrar en els molts altres motius pels quals no es pot votar):

Sembla ser que pel President Mas (i la resta de forces polítiques que li donen suport) votar una secessió no mereix ni tan sols una campanya de 60 dies. Es té tan clar el resultat i és tan innecessària una campanya i informar a la gent que, com a molt, es concedirien 48 dies abans no arribi la data de la suposada votació. Si algú té ganes de dir que s’està dintre de la forquilla legal (per allò dels 30-60 dies) s’ho pot ben estalviar: si una secessió no mereix el màxim temps legal, què ho mereix?

Reduir el temps de debat, com succeïria en cas de que la consulta fos legal, en una matèria extremadament complexa com una secessió és una clara mostra de baixa qualitat democràtica. De vegades, algú ha dit que els escocesos no entenen com es que no es deixa votar; no sé si això és veritat, però si agafem aquesta línia argumental, jo tampoc crec que entenguessin com és que només se li vol dedicar 48 dies (o menys) quan ells van tenir una campanya de setze setmanes (102 dies). Això, per no parlar d’altres detalls previs que s’haurien de completar i que ara no vénen al cas.

Sí, es pot defensar el que es vulgui amb això del periode de campanya i informació, però excepte els més entregats a la causa, qualsevol persona honesta reconeixerà que un termini de 48 dies (o menys) és clarament insuficient per debatre i informar sobre una secessió. Com dic: baixa qualitat democràtica. I es pretén votar així? No, gràcies.

I el Llibre Blanc? Doncs no s’ha publicat encara, per molt que es digui que està format pels informes del CATN. I és que si hem d’entendre un Llibre Blanc com un compromís o exposició de política d’acció, els informes del CATN no ho són. Però, vaja, ara no discutiré la qüestió. El Llibre Blanc no s’ha publicat.

I el compliment dels Criteris de Copenhague, que segons Francesc Homs estava en estudi? Ah! Tampoc no n’hem tornat a tenir notícia, no fos cas que tinguéssim algun ensurt.

Després diuen que votar és democràcia. Em pregunto quina democràcia es vota quan no hi ha informació i quan, a més, es vol reduir al màxim el temps d’informació. Democràcia…

Acabo. 1:48 am del 21/09/2014. No hi ha cap publicació.