Repetim els missatges «bons», oblidem els dolents

Una cosa que em sobta i m’alarma -sí, alarma- del separatisme és la seva capacitat de repetir missatges (això és normal) i d’oblidar (això és alarmant). Malgrat sigui una tàctica pròpia del nostre cervell per eliminar allò que ens incomoda o ens genera infelicitat, qualsevol esperit crític retindrà la informació negativa per tal de tenir-la en consideració en el futur, especialment si ens pot comportar alguna conseqüència. El separatisme, però, fa tots els esforços possibles per abandonar-se a l’oblit, que afecta -jo crec que conscientment- a qui emet el missatge i, també, -alguns conscientment, molts inconscientment perquè només desitgen missatges positius i els negatius ja ni els processen- a qui està a favor de la secessió.

Com a prova tenim que aquesta darrera setmana a Vilaweb apareixia la següent notícia: «Un estudi de la Universitat d’Oxford desmunta les tesis de Barroso sobre la independència«. L’article al que es refereix la notícia, signat per una Catedràtica de Dret Europeu i els Drets Humans, mereix evidentment d’inici un total respecte, ja que no es tracta d’algú desconeixedor de la matèria… però amb una mera lectura acurada apareixen de seguida els problemes, que fins i tot xoquen amb declaracions del sr.CARLES VIVER PI-SUNYER (i d’aquí «l’oblit» al que em refereixo). Veiem-ho breument.

L’article de la sra.Sionaidh Douglas-Scott defensa allò que se’n diu l’ampliació interna de la Unió Europea, és a dir, que en cas d’una secessió d’Escòcia (que és el cas al qual es refereix) es produiria una espècie d’ingrés automàtic a la Unió Europea. Val a dir que aquest concepte d’ampliació interna no troba pràcticament cap suport entre la doctrina internacional. «Curiosament» la seva màxima adopció es troba en qui teoritza sobre aquesta qüestió des del secessionisme català. Aquesta és la clau de volta de l’article, però resulta que és molt feble i per això el comentari de Vilaweb en guarda un absolut silenci sobre un concepte que ja ha estat molt desacreditat.

Arribats a aquest punt, qualsevol podria objectar que critico una opinió. Cert. Però ara anem a la part de l’oblit. Resulta que una setmana abans de la publicació de la notícia a Vilaweb, aquest mateix pamflet informatiu resumia la compareixença del sr.Carles Viver Pi-Sunyer davant de la Comissió del Dret a Decidir, qui literalment va dir (a partir del minut 19:10) en relació a l’ingrés a la Unió Europea pel cas de secessió: «…ens hem disparat un tret al peu, cosa que fem sovint… «és que ens quedarem a dintre», doncs ara veurem que possiblement no ens quedarem a dintre«. O sigui, que el mateix President del CATN reconeix en seu parlamentària que les teories que pretenen sostenir un ingrés automàtic són improbables. Però no pateixin, el secessionisme oblida els dubtes que fins i tot expressa el mateix sr.Carles Viver qui, per cert, en la compareixença s’agafa a tot el que pot per difondre un missatge optimista que té pocs arguments jurídics sòlids.

Doncs segueixin oblidant i visquin en la seva ficció.