Mentides que es tornen veritat

Des de fa unes setmanes, per Internet podem trobar una suposada cita a una suposada Sentència del Tribunal Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010 (o Cort Internacional de Justícia, segons es vulgui traduir), que diria el següent:

«Declarem que no existeix en Dret Internacional cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d’independència. Declarem que quan hi ha contradicció entre la legalitat constitucional d’un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona, i declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, no és la Llei la que determina la voluntat del ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica quan sigui necessari, la legalitat vigent«

La Sentència no és tal, sinó una Opinió Consultiva (Advisory Opinion) del Tribunal Internacional de Justícia en relació a Kosovo.

Però és que, a més, si aprofundim en l’estudi del dictamen, no trobarem aquest pàrraf. Convido al lector a trobar l’anterior pàrraf en l’enllaç que deixo al text complet, als seus originals en anglès i francès.

Com convindrà qualsevol lector, el públic separatista s’empassa qualsevol cita sense contrastar. Si la independència es basa en cites falses, ens hem de preguntar quin tipus d’estat es vol crear. A dia d’avui, gent com Pilar Rahola o Ramon Tremosa fan cita d’aquest pàrraf i, per tant, escampen aquestes «declaracions» com si fossin certes, quan no ho són.

Excepte que es diu que una declaració unilateral no és prohibida, la resta simplement no existeix. I en qualsevol cas, res de declaracions solemnes en una Sentència.