La secessió és per a intel·ligents (i II)

Segona lliçó que rebo avui. Si a mitja tarda era ERC qui em feia veure que no entenc el full de ruta i que, per tant, no em puc adherir a la causa separatista segons els criteris formulats per la Isona Passola, al vespre he tingut l’enorme sort de llegir una entrevista a Eduardo Reyes publicada a Elmon.cat per tal de quedar plenament convençut -per si em restava algun dubte- de que no entenc el full parroquial de ruta.
Com tots sabeu, Eduardo Reyes és un pes pesant de la política catalana, ni més ni menys que el número 6 de la candidatura de Junts pel Sí a Barcelona a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, per davant de noms com Oriol Amat, Neus Munté, Marta Rovira, Jordi Turull o Josep Rull, entre molts altres. Un número 6 a Barcelona no és qualsevol cosa.

Ironies a banda, què diu el sr.Reyes? Agafo quatre preguntes de l’entrevista, que a més són seguides. Per suposat, amb respostes contradictòries entre si.

A LA PRIMERA PREGUNTA:

«PREGUNTA: L’aprovació de la llei de Transitorietat Jurídica és la DUI?
RESPOSTA: La llei de Transitorietat serveix per a dir que ja no obeïm a l’Estat espanyol, i que només obeïm les lleis catalanes. A més, servirà per indicar que Catalunya demana fer la DUI. Després ja farem les eleccions [constituents] i el referèndum per a aprovar la Constitució catalana.»

Primera sorpresa: la LTJ serveix per a dir que només s’obeeixen les lleis catalanes i que es «demana» fer la DUI… A veure, a veure: a qui se li «demana» la DUI? No entenc res… Acabaria aquí, però fixeu-vos que el diputat Reyes diu que després de «demanar» la DUI es faran eleccions constituents i referèndum d’aprovació de la Constitució. Si fas eleccions constituents, aleshores ja ets independent, no? Perquè si ja no obeeixes «l’Estat espanyol» és que ja no formes part de la seva jurisdicció (sí, ho sé: és diferent no formar part de la jurisdicció que pensar-te que no en formes part) i, en conseqüència la secessió ja s’ha consumat. En qualsevol cas, Reyes expressa dos conceptes contradictoris: per una part, la LTJ és formalment i material una DUI; de l’altra, diu que la LTJ servirà per indicar que «Catalunya demana fer la DUI» i, per tant, que la LTJ no és una DUI.

A LA SEGONA PREGUNTA:

P: I com s’afegeix en aquest full de ruta un RUI?
R: El que faríem després d’aprovar la llei de Transitorietat Jurídica serien unes eleccions que servissin, a més, com a referèndum. Si surt una majoria parlamentària independentista es donarà per fet que Catalunya ja és independent. I aleshores, a tirar endavant. Després ja es veurà què fa l’Estat espanyol, però faci el que faci nosaltres ja no obeirem les seves lleis.»

Com? Unes eleccions que servissin de referèndum? Això és el RUI? Però no ha dit a la primera pregunta que eren eleccions constituents? I si surt majoria parlamentària separatista «es donarà per fet que Catalunya ja és independent». Quèèèèèè? Aleshores, què passa amb la «petició» de DUI? Ja no hi ha referèndum? Però no deia el full parroquial que el referèndum de la Constitució catalana serviria per a validar la secessió? També és molt significativa la frase «I aleshores, a tirar endavant». Jo ho interpreto més aviat com un «no tengo ni idea de lo que estoy hablando«, però com que la Isona Passola (IP) diu que si ets mínimament intel·ligent i educat, aleshores indefectiblement ets separatista i jo no en sóc, la meva interpretació deu ser equivocada. Perquè em sorgeix un altre dubte: i si no surt majoria parlamentària independentista? La secessió queda sense efecte o com va? En fi.

A LA TERCERA PREGUNTA:

«P: Però la ciutadania tindrà clar que el marc legal serà el català, i ja no serà l’espanyol? No hi ha un cert perill?
R: És molt important que la llei de Transitorietat la votem tots. Sí, molta gent té por: “L’Estat espanyol em podrà jutjar?”. Però l’Estat no ho podrà fer, perquè nosaltres ja estarem dins del marc legal català. Tots els ciutadans seran lliures de no complir les lleis espanyoles.»

Diu que és important que la LTJ «la votem tots». Qui són tots? Els 135 diputats? Els 72? O els gairebé dos milions d’electors de JxSí+CUP? I si has demanat de fer la DUI (ep! ho diu el sr.Reyes a la primera resposta) i no te l’han atorgada, els ciutadans seran lliures de no complir les lleis espanyoles? Perquè, si no hi ha DUI (efectiva), el sr.Reyes ja pot dir el que vulgui. Per cert, aquest vespre he sentit el debat Graupera vs Requejo, i, segons en Graupera, en Germà Bel va dir que la LTJ no suposaria el trencament de la legalitat espanyola. En canvi, el sr.Reyes ve a dir que sí, que hi ha trencament amb la LTJ, però a la segona pregunta situa el trencament com a conseqüència de les eleccions constituents si surt «majoria parlamentària» separatista (i a la primera respon que sí i que no). És a dir, que hi ha un lapse temporal (indeterminat) entre la LTJ i les eleccions constituents, temps en el qual sí que hi hauria sotmetiment a les lleis espanyoles… O no? Quin embolic.

A LA QUARTA PREGUNTA:

P: I quan arribaria el reconeixement internacional?
R: Una acció nostra comportarà una reacció de l’Estat espanyol. I aleshores el Tribunal de l’Haia [Tribunal Internacional de Justícia] i el Tribunal dels Drets Humans hauran de pronunciar-se, sobre si reconeixen Catalunya com a Estat, o no.«

Perdoneu, això ja és perdre el temps.

Conclusió. Acabo aquesta petita sèrie «intel·ligent» (els qui no capteu la ironia, llegiu aquest article en relació a una entrevista a Isona Passola) en què han quedat retratats separatisme i, sense ni proposar-m’ho, processisme. Com sempre: potser m’equivoco. Si algú és capaç d’explicar articuladament i sense contradiccions els raonaments del sr.Reyes, encantat de llegir-lo.

Se m’oblidava, se m’oblidava… Això deia/diu el Full de Ruta: «Culminada la primera etapa es procedirà a la proclamació de la independència, a partir de la desconnexió respecte de l’ordenament jurídic espanyol vigent. Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà la Llei de transitorietat jurídica…» I també deia/diu: «El procés de creació del nou Estat independent culminarà amb l’aprovació de la Constitució per referèndum.«. Convé fer-li una repassada de tant en tant.

8 Comments
antiguos
nuevos
Inline Feedbacks
View all comments
Juanmari

Cuatro años después sigue siendo «tenim pressa» y «volem votar» sólo que con palabrejas raras. Cuando crees que lo has leído, oído y visto todo, sale alguno que aún consigue asombrarte y dejarte mudo. Cuatro años y ni lo básico.

Joan

No exageras en absoluto, Javier. Esto es todo un despropósito que no resiste el menor análisis lógico.
Yo solo le encuentro una explicación posible: en realidad todo da lo mismo; no hay ningún plan, ni secreto, ni nada.
La única verdad de todos los disparates que dice Reyes está en la frase: «Una acció nostra comportarà una reacció de l’Estat espanyol». Se trata de amagar y amenazar, con «lo que sea» para provocar una reacción del Estado que les permita agitar algún mínimo argumento para el victimismo. Y no hay más plan