La secessió és per a intel·ligents (i II)

Segona lliçó que rebo avui. Si a mitja tarda era ERC qui em feia veure que no entenc el full de ruta i que, per tant, no em puc adherir a la causa separatista segons els criteris formulats per la Isona Passola, al vespre he tingut l’enorme sort de llegir una entrevista a Eduardo Reyes publicada a Elmon.cat per tal de quedar plenament convençut -per si em restava algun dubte- de que no entenc el full parroquial de ruta.
Com tots sabeu, Eduardo Reyes és un pes pesant de la política catalana, ni més ni menys que el número 6 de la candidatura de Junts pel Sí a Barcelona a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, per davant de noms com Oriol Amat, Neus Munté, Marta Rovira, Jordi Turull o Josep Rull, entre molts altres. Un número 6 a Barcelona no és qualsevol cosa.

Ironies a banda, què diu el sr.Reyes? Agafo quatre preguntes de l’entrevista, que a més són seguides. Per suposat, amb respostes contradictòries entre si.

A LA PRIMERA PREGUNTA:

PREGUNTA: L’aprovació de la llei de Transitorietat Jurídica és la DUI?
RESPOSTA: La llei de Transitorietat serveix per a dir que ja no obeïm a l’Estat espanyol, i que només obeïm les lleis catalanes. A més, servirà per indicar que Catalunya demana fer la DUI. Després ja farem les eleccions [constituents] i el referèndum per a aprovar la Constitució catalana.”

Primera sorpresa: la LTJ serveix per a dir que només s’obeeixen les lleis catalanes i que es “demana” fer la DUI… A veure, a veure: a qui se li “demana” la DUI? No entenc res… Acabaria aquí, però fixeu-vos que el diputat Reyes diu que després de “demanar” la DUI es faran eleccions constituents i referèndum d’aprovació de la Constitució. Si fas eleccions constituents, aleshores ja ets independent, no? Perquè si ja no obeeixes “l’Estat espanyol” és que ja no formes part de la seva jurisdicció (sí, ho sé: és diferent no formar part de la jurisdicció que pensar-te que no en formes part) i, en conseqüència la secessió ja s’ha consumat. En qualsevol cas, Reyes expressa dos conceptes contradictoris: per una part, la LTJ és formalment i material una DUI; de l’altra, diu que la LTJ servirà per indicar que “Catalunya demana fer la DUI” i, per tant, que la LTJ no és una DUI.

A LA SEGONA PREGUNTA:

P: I com s’afegeix en aquest full de ruta un RUI?
R: El que faríem després d’aprovar la llei de Transitorietat Jurídica serien unes eleccions que servissin, a més, com a referèndum. Si surt una majoria parlamentària independentista es donarà per fet que Catalunya ja és independent. I aleshores, a tirar endavant. Després ja es veurà què fa l’Estat espanyol, però faci el que faci nosaltres ja no obeirem les seves lleis.”

Com? Unes eleccions que servissin de referèndum? Això és el RUI? Però no ha dit a la primera pregunta que eren eleccions constituents? I si surt majoria parlamentària separatista “es donarà per fet que Catalunya ja és independent”. Quèèèèèè? Aleshores, què passa amb la “petició” de DUI? Ja no hi ha referèndum? Però no deia el full parroquial que el referèndum de la Constitució catalana serviria per a validar la secessió? També és molt significativa la frase “I aleshores, a tirar endavant”. Jo ho interpreto més aviat com un “no tengo ni idea de lo que estoy hablando“, però com que la Isona Passola (IP) diu que si ets mínimament intel·ligent i educat, aleshores indefectiblement ets separatista i jo no en sóc, la meva interpretació deu ser equivocada. Perquè em sorgeix un altre dubte: i si no surt majoria parlamentària independentista? La secessió queda sense efecte o com va? En fi.

A LA TERCERA PREGUNTA:

“P: Però la ciutadania tindrà clar que el marc legal serà el català, i ja no serà l’espanyol? No hi ha un cert perill?
R: És molt important que la llei de Transitorietat la votem tots. Sí, molta gent té por: “L’Estat espanyol em podrà jutjar?”. Però l’Estat no ho podrà fer, perquè nosaltres ja estarem dins del marc legal català. Tots els ciutadans seran lliures de no complir les lleis espanyoles.”

Diu que és important que la LTJ “la votem tots”. Qui són tots? Els 135 diputats? Els 72? O els gairebé dos milions d’electors de JxSí+CUP? I si has demanat de fer la DUI (ep! ho diu el sr.Reyes a la primera resposta) i no te l’han atorgada, els ciutadans seran lliures de no complir les lleis espanyoles? Perquè, si no hi ha DUI (efectiva), el sr.Reyes ja pot dir el que vulgui. Per cert, aquest vespre he sentit el debat Graupera vs Requejo, i, segons en Graupera, en Germà Bel va dir que la LTJ no suposaria el trencament de la legalitat espanyola. En canvi, el sr.Reyes ve a dir que sí, que hi ha trencament amb la LTJ, però a la segona pregunta situa el trencament com a conseqüència de les eleccions constituents si surt “majoria parlamentària” separatista (i a la primera respon que sí i que no). És a dir, que hi ha un lapse temporal (indeterminat) entre la LTJ i les eleccions constituents, temps en el qual sí que hi hauria sotmetiment a les lleis espanyoles… O no? Quin embolic.

A LA QUARTA PREGUNTA:

P: I quan arribaria el reconeixement internacional?
R: Una acció nostra comportarà una reacció de l’Estat espanyol. I aleshores el Tribunal de l’Haia [Tribunal Internacional de Justícia] i el Tribunal dels Drets Humans hauran de pronunciar-se, sobre si reconeixen Catalunya com a Estat, o no.

Perdoneu, això ja és perdre el temps.

Conclusió. Acabo aquesta petita sèrie “intel·ligent” (els qui no capteu la ironia, llegiu aquest article en relació a una entrevista a Isona Passola) en què han quedat retratats separatisme i, sense ni proposar-m’ho, processisme. Com sempre: potser m’equivoco. Si algú és capaç d’explicar articuladament i sense contradiccions els raonaments del sr.Reyes, encantat de llegir-lo.

Se m’oblidava, se m’oblidava… Això deia/diu el Full de Ruta: “Culminada la primera etapa es procedirà a la proclamació de la independència, a partir de la desconnexió respecte de l’ordenament jurídic espanyol vigent. Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà la Llei de transitorietat jurídica…” I també deia/diu: “El procés de creació del nou Estat independent culminarà amb l’aprovació de la Constitució per referèndum.“. Convé fer-li una repassada de tant en tant.

8 comentarios en “La secessió és per a intel·ligents (i II)

 1. Cuatro años después sigue siendo “tenim pressa” y “volem votar” sólo que con palabrejas raras. Cuando crees que lo has leído, oído y visto todo, sale alguno que aún consigue asombrarte y dejarte mudo. Cuatro años y ni lo básico.

  1. Pues porque no has escuchado las elucubraciones sobre el referéndum en la tertulia de hoy en Catalunya RàdioProcés. Una confusión tan absoluta que ya ni se oye lo del “mandato democrático”. Si es que desaparece Marta Rovira quince días y se desmanda todo…
   Tampoco está nada mal este hilo en Twitter (sí, ya sé que es Twitter) de Elisenda Paluzié sobre el BUI (recuperaré lo de Butifarréndum, que ya he visto algún artículo que lo vuelve a mencionar; emperorponders fue de los primeros, si no el primero, en utilizarlo en su antiguo blog). El primer tuit dice: “Tots els q ataquen el #RUI argumentant q dins d’Espanya no es pot fer un referèndum fan la feina bruta a l’unionisme”. La conversación acaba siendo tan larga que ni siquiera la he leído completa. https://twitter.com/epaluzie/status/770255766544642048
   Por último y para acabar. Anoche, cuando acabé el último artículo, me carcomía una de mis clásicas reflexiones: ¿no seré hipercrítico? ¿estaré instalado en la fase de que todo me parece mal? ¿no exagero en lo que digo?
   Pues no. Esto es del hilo de Paluzié, y quien lo escribe es una miembra del Secretariado de la ANC
   1. Aquí, quejándose de que se exija a los gobernantes que expliquen lo que piensan hacer porque, como todos sabemos, existe un “Plan Secreto”

   2. Aquí, un partidario de la secesión que no se traga lo del Plan Secreto y la señora se queja.

   1. Gracias, gracias y más gracias. Este blog me está ayudando mucho a dejar en total y absoluto ridiculo a muchos independentistas, además de esos que tienen muchos argumentos.

    Con articulos como este, como el de la democracia en bellaterra, tortosa, etc, los 16000 millones, las balanzas fiscales alemnas, los koine, …, me da hasta pena hablar con ellos, porque te miran con cara de cordero degollado.

    La realidad es que yo les respeto y mucho, pero siempre les digo lo mismo, este proces está basado en mentiras, medias verdades, y el control del poder.

    Que personajes como Eduardo Reyes, Carme Forcadell, Lluis Llach, Gabriel Rufián, etc, etc, demostrados incompetentes, tengan puestos tan importantes, cobrando un gran sueldo público sin ningún mérito nada más que hablar en la calle demuestra que lo verdaderamente importante es la “pela”.

    1. ¡Muchas gracias! [sonrojo] [más sonrojo]
     Me lo paso muy bien “destripando” la demagogia y manipulación que domina el discurso separatista.
     Con lo del respeto, es exactamente como dices: me lo tomo muy en serio, pero luego empieza esa verborrea contradictoria y manipulada y no puedes evitar ironizar (o reírte, para qué nos vamos a engañar) hasta el extremo con esta clase de personajes. Todo ello recalcando que en el secesionismo hay muchas personas que no compran este discurso tan pobre, pero quienes dominan son otros, siempre que se apunten al carro oficial.

   2. En una democracia real como la inglesa, sin las herencias falangistas-franquistas-imperialistas de matriz castellana de la española, el proceso acabaría en un Tribunal de Salud Mental y el organismo internacional mediador sería la Organización Mundial de la Salud.

    1. Pues que sepas que tengo en el objetivo la última tertulia de RàdioProcés, en que una interviniente (creo que Marina Llansana, vinculada a ERC) expone una de sus fantasías húmedas (inhabilitación inminente de Forcadell). Un tertuliano (José Antich) le dice que eso va para largo, y la contestación de la interviniente es que las noticias no dicen eso, rematándolo todo la Terribas con un “también parecía imposible que Otegi no se pudiera presentar a las elecciones”. Es una alucinación continua.
     ¡Ah! Y del contenido escrito del Fiscal al TC creo que se han enterado hoy a través de EL ESPAÑOL. No sé, quizás estoy en otra dimensión y por eso tuve acceso al link de La Vanguardia que lo explicaba hace tres días. O quizás es más sencillo y en RàdioProcés se informan sólo con EL ESPAÑOL.

     1. Iba a escribir un chiste pero no puedo superar la realidad. Menos el sueldo de Mónica Terribas que es serio.

 2. No exageras en absoluto, Javier. Esto es todo un despropósito que no resiste el menor análisis lógico.
  Yo solo le encuentro una explicación posible: en realidad todo da lo mismo; no hay ningún plan, ni secreto, ni nada.
  La única verdad de todos los disparates que dice Reyes está en la frase: “Una acció nostra comportarà una reacció de l’Estat espanyol”. Se trata de amagar y amenazar, con “lo que sea” para provocar una reacción del Estado que les permita agitar algún mínimo argumento para el victimismo. Y no hay más plan

Los comentarios están cerrados.