Els retweets sense verificar de Pilar Rahola

Com és prou conegut, la Doctora Pilar Rahola té un costum bastant arrelat, consistent a donar credibilitat a qualsevol ximpleria que veu per Internet, sempre i quan li vagi bé per a la seva posició separatista. El fet de que sigui separatista, particularment, m’és igual i no hi tinc res a dir. Ara bé, que difongui fets falsos ja em preocupa i molesta bastant més. Si, ja sabem que no és doctora, però és membre del CATN (sobre el que ara mateix no cal fer cap comentari sobre la seva manca de rigor) i a més té una enorme presència en mitjans de comunicació, per la qual cosa allò que fa i diu té una indiscutible repercussió pública.

L’entrada d’avui es deu al fet de que el passat 24 d’abril Na Pilar Rahola va fer un retweet del missatge adreçat per un usuari de Twitter, el qual incloïa una imatge amb captures de pantalla segons les quals, suposadament, el domini de Societat Civil Catalana i el de Nova Terra Lliure haurien estat registrats per la mateixa persona. Així, es donava a entendre que Nova Terra Lliure era una invenció dels contraris a la secessió, que haurien actuat de forma perversa i malèfica en contra del «procés». Val a dir que aquesta imatge fa dies que corre per Internet i que la informació que pretén transmetre està desacreditada, arribant aquest reconeixement fins i tot des de fòrums secessionistes.

Ja sabeu que si es tracta d’usuaris més o menys anònims -i encara que tinguin una certa difusió- normalment no hi dedico temps ni energies a contrarrestar la cita falsa, però en el cas de Pilar Rahola la cosa canvia, perquè això ja té una certa capacitat d’influir en l’opinió pública (sí, ja sé que molts pensareu que ella no té gaire credibilitat, però aquesta és una presumpció sobre la qual no em pronuncio). Així doncs, examinem la imatge objecte de retweet i comprovem que Pilar Rahola hauria de fer un mínim esforç per verificar la desinformació que escampa. Veiem la imatge i els motius pels quals l’he d’incloure en la classificació que un dia d’aquests hauré d’elaborar de Cita Falsa.

En primer lloc, la imatge: Pilar Rahola fa el retweet del missatge d’un usuari de Twitter, que es pregunta sobre la moralitat de registrar dos dominis antagònics, societatcivilcatalana.cat i novaterralliure.com. Ho atribueix al CNI i bla, bla, bla. Val a dir que des del primer moment hi ha usuaris que posen de manifest a l’usuari que s’equivoca i que també així li indiquen fins i tot a Rahola, però no sembla que hagi rectificat.

rahola

En segon lloc, la resposta que ja es dóna en els enllaços anteriors: l’adreça i telèfons corresponen al proveïdor de serveis, el denominat «Registrant», que és el majorista registrador de dominis. Quan registres una web pots fer que totes les dades de Registre del titular siguin públiques o, com sol ser habitual, que siguin privades, que és el que succeeix en aquest cas. I com se sap? Molt fàcil. Dos són els arguments principals.

El primer, que a la pròpia captura llegim en ambdós casos «Whois Privacy Service Protects this domain«. Amb aquest servei, quan es fa un recerca sobre «Qui és» (Whois) el titular d’un domini, no apareixen les dades personals del titular. Aquesta és una manera freqüent d’actuar i no té cap cosa estranya.  I això comporta que les dades de contacte que figuren quan es fa la recerca del titular correspongui al servei administratiu del proveïdor de serveis que s’ha encarregat dels tràmits del registre.

El segon argument deriva del fet de que, efectivament, hi figuren una adreça i números de telèfon i fax coincidents. I aquestes mencions corresponen a «Soluciones Corporativas IP, S.L.«, que entre els seus negocis té Dondominio.com, que és un majorista registrador de dominis. Misteri resolt.

Malgrat l’explicació sigui una mica llarga, qualsevol persona familiaritzada amb el registre de dominis i Internet la capta en pocs segons, però si el que desitges és difondre una informació que et sembla que és de la manera que t’interessa i a més no tens gaire idea, el resultat és el que ja sabem: una cita falsa.

Conclusió. Tornem de nou amb Pilar Rahola i la cita falsa. Els meus detractors diran que l’explicació és molt tècnica i que la Rahola no ha de tenir aquests coneixements. La meva resposta és que si no en sap, que opti per abstenir-se i no faci res. Que calli abans d’evidenciar la seva ignorància i difondre un missatge fals que no ha contrastat. Tots podem cometre una relliscada, però la sra.Rahola n’acumula moltes: li és igual si el missatge és cert o no. Una altra cita falsa.